"וקראת ישועה חומותיך, ושעריך תהילה"
סיור ברובע היהודי הוא מסע בתולדות עם ישראל לדורותיו, וסיפור בנייתה וחורבנה של העיר לאורך ההיסטוריה.
הרובע היהודי ידע תקופות פריחה ושפל החל מימי התנ"ך ועד לשיקומו לאחר מלחמת ששת הימים. ברובע מבחר גדול של אתרים המרוכזים בשטח קטן, כשהחשוב ביניהם הוא הכותל המערבי.
אתרי האינטרנט מציעים למטייל מידע רב אודות הרובע היהודי, מגוון רחב של מסלולים ושמות רבים של מורי דרך הבקיאים בשביליה וסימטאותיה של העיר.
אני כאן כדי להציע סיור קצת אחר – מזווית פחות מוכרת:
סיור לימודי- חוויתי השופך אור על תקופת מעבר בתולדות העיר, תקופה בה העיר התנערה מעפרה והחלה ללבוש את בגדי תפארתה.
סיור א: אם יהודיה מי יידע חייך- בעקבות נשים פורצות דרך בישוב הישן
מסע אל עולמן של הנשים בישוב הישן שחיו ברובע היהודי בשלהי המאה ה-19, ובתחילת המאה ה-20. הסיור מתחקה אחר אורחות חייהן של הנשים בישוב. הוא שם את הדגש על נשים מיוחדות – חלוצות ופורצות דרך שהצליחו לפרוץ את מעגל חייה המצומצם והקשה של האם היהודיה, והחלו לראשונה לעסוק בפעילות כלכלית, בהקמת ארגוני חסד ובלימוד תורה.
מסלול: שער יפו, מוזיאון חצר הישוב הישן, חצר החורבה, בתי מחסה, הכותל המערבי.
סיור ב: באנו חושך לגרש- הבריטים בשערי העיר
את הופעתם של הבריטים בשערי העיר ירושלים ראו תושביה כאתחלתא דגאולה. אחרי שנות החושך של השלטון העותמני הופיע בחג החנוכה תרע"ח המשיח בדמות הגנרל אלנבי והביא אור לעולמה של ירושלים. ב11 לדצמבר שנת 1917, כחודש וחצי לאחר הצהרת בלפור נכנס הגנרל אלנבי אל שערי העיר, ירד מסוסו וצעד ברגל אל המצודה. שמונה שנים לאחר מכן, בטקס רב רושם בנוכחות בכירי הצבא הבריטי, הופקדו הדגלים של הגדודים העבריים בבית כנסת ה'חורבה'.
הסיור הוא מסע קצר אל רגעים גדולים שהונצחו באתרים השונים ברובע היהודי.
מסלול: תחילת הסיור בשער יפו מקום כניסת הגנרל אלנבי, מוזיאון חצר הישוב, בית כנסת החורבה, בתי מחסה, בית כנסת תפארת ישראל וסיומו בכותל בו התכנסו הגדודים העבריים בסיום המלחמה.
בחזרה לפירוט הסיורים בבית הקברות היהודי בהר הזיתים
בחזרה לפירוט הסיורים בירושלים העתיקה